NEW YORK - De curator van de Amerikaanse oplichter Bernard Madoff heeft een miljardenclaim ingediend tegen de Oostenrijkse bankier Sonja Kohn.

Hij hoopt bij haar en haar vermeende medeplichtigen 19,6 miljard dollar (14,8 miljard euro) terug te halen ten bate van Madoffs gedupeerden.

Irving Picard, curator van Madoffs investeringsmaatschappij, noemde Kohn de ''misdadige zielsverwante van Madoff, wier hebzucht en oneerlijke vindingrijkheid de zijne evenaarde''. Zij runde volgens de aanklacht een internationaal netwerk van banken en fondsen en hielp daarmee de grootste fraudezaak ooit ten uitvoer te brengen.

Kohn heeft tegenover de Oostenrijkse autoriteiten ontkend dat zij nauwe banden had met Madoff. Maar volgens Picard heeft zij meer dan twintig jaar met Madoff samengewerkt en ruim 9 miljard dollar van derden doorgesluisd naar het piramidespel van de Amerikaan. Zonder dat geld zou het piramidespel niet zo lang hebben kunnen voortbestaan, aldus Picard.

Piramidespel

Picard klaagt niet alleen Kohn aan, maar ook de door haar opgerichte Bank Medici, het Italiaanse UniCredit en Bank Austria, en ook Kohns echtgenoot, haar moeder en zoon en dochter. Madoff zou Kohn in het geheim zeker 62 miljoen dollar hebben betaald voor het aanbrengen van investeerders in het piramidespel.

De inmiddels 72-jarige Madoff bekende in 2009 schuld aan grootschalige oplichting en kreeg een gevangenisstraf van 150 jaar. De totale schade van zijn piramidespel is nooit komen vast te staan. Zelf stelde hij circa 50 miljard dollar te hebben verkwanseld. De curator schatte het verloren bedrag in oktober van dit jaar op 21,2 miljard dollar.