AMSTERDAM - De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een btw-fraude van vijftien miljoen euro opgespoord. Donderdag zijn in het kader van het onderzoek elf doorzoekingen verricht in Nederland, België en Spanje, meldt het ministerie van Financiën vrijdag.

Vermoed wordt dat een criminele organisatie vrij nieuwe en dure personenauto's in Duitsland kocht om deze te verhandelen.

De afgelopen jaren zou de organisatie voor ruim tachtig miljoen euro aan personenauto's hebben verhandeld, waarbij in rekening gebrachte omzet-belasting niet werd afgedragen. Hierbij zou gebruik zijn gemaakt van bedrijven die de verschuldigde btw niet afdroegen en vervolgens onvindbaar waren.

Beslagleggingen

De Belastingdienst kreeg lucht van de fraude via internationale samenwerking. De doorzoekingen in Nederland vonden plaats in de provincies Noord-Brabant en Utrecht. Bij de doorzoekingen zijn computers, administratie en contant geld in beslag genomen.

Ook heeft de Belastingdienst beslag gelegd op auto's en sieraden. Bij de actie in binnen- en buitenland zijn zo'n 150 opsporingsambtenaren ingezet.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) vindt dat tegen btw-fraude hard moet worden opgetreden. "Dit is diefstal van de belastingbetaler, dit kan niet hard genoeg worden aangepakt."