BRUSSEL - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben vrijdag in het Duitse Freiburg de klokken gelijkgezet voor een EU-top in Brussel volgende week.

Na afloop van hun overleg onderstreepten ze niets te voelen voor gezamenlijke Europese obligaties, waardoor landen in nood zich makkelijker zouden kunnen financieren.

Het plan voor euro-obligaties werd eerder deze week gelanceerd door voorzitter Jean-Claude Juncker van de eurogroep, de zestien landen die de euro hanteren. Merkel nam er al meteen afstand van, net als minister Jan Kees de Jager van Financiën.

Ze vinden dat landen niet meer geprikkeld worden hun begroting te saneren als ze te makkelijk risico's met andere lidstaten kunnen delen. Sarkozy zei vrijdag dat Merkel en hij niet vooraf door Juncker waren geraadpleegd.

Noodfonds

Tijdens hun top volgende week zullen de EU-leiders waarschijnlijk ook besluiten om het noodfonds van 750 miljard euro, dat is bedoeld om de Europese eenheidsmunt stabiel te houden, voorlopig niet te verhogen.

Alleen Ierland heeft tot dusver een beroep op het fonds gedaan voor een bedrag van 67,5 miljard, zodat er nog genoeg in zit. Het Internationaal Monetair Fonds, dat zelf ook meebetaalt aan het noodfonds, had eerder gepleit voor een verhoging van het totaalbedrag.

De EU-leiders zullen naar verwachting instemmen met een kleine wijziging van het EU-verdrag van Lissabon. Die is nodig om het noodfonds in de toekomst een betere juridische basis te geven. Door de verdragswijziging zo beperkt mogelijk te houden, hopen de lidstaten tijdrovende nationale referenda te vermijden.

Lees alles over de eurocrisis in ons dossier