Al eerder heb ik verteld dat ik druk bezig ben met “de nieuwe Google” . Het ziet ernaar uit dat het wel eens zou kunnen gebeuren, althans, in genuanceerde vorm!

De nieuwe Google is natuurlijk een klein beetje overdreven, maar de ontwikkeling gaat inmiddels op vaste basis en ik zie iedere week verbeteringen. Het is heel leuk om te zien dat een stukje software op zulk niveau stapje voor stapje groeit en volwassen wordt.

Het grootste probleem met het programmeren van een zoekmachine, heb ik ondervonden, is de performance. Op dit moment zit ik nog ver van wat mogelijk is met de apparatuur die ik speciaal voor de zoekmachine ingericht heb (één VPS en twee dedicated servers).

Omhoog borrelen

Door een dergelijk project te beginnen en met beide handen vast te pakken, leer je de capaciteiten van je netwerk en servers kennen, naast dat je je eigen grenzen opzoekt en verbreedt.

Een ontwikkeling die naar mijn idee nooit slecht kan zijn, omdat klanten wel van je verwachten dat jij alle ins en outs weet van wat je precies aanbiedt. Hoe efficiënt kun je programmeren, hoe goed kun je een database ontwerp maken, met andere woorden: hoe doordacht is je manier van werken?

Doordat de ontwikkeling zo goed gaat, beginnen de mogelijke toepassingen ervan omhoog te borrelen. De efficiëntie van de code is inmiddels al met een factor drie omhoog en door de servers die ik ervoor gereserveerd heb is het makkelijker om te testen met verschillende set-ups en codes.

Hobbyproject

Al met al is dit van een hobbyproject uitgegroeid tot een commercieel project met talloze toepassingen in de praktijk. Informatie is geld waard, en het enige wat een zoekmachine doet, is informatie verzamelen en deze op zo’n manier structureren dat er makkelijk en snel in te zoeken valt.

Voor mij is dit weer een bewijs dat een hobbyproject nooit verkeerd is voor de ontwikkeling van jezelf en je bedrijf. Het verschaft nieuwe inzichten en die draag je voor altijd met je mee. Wat heb ik toch een heerlijk vak!

Edwin Dijk is directeur/eigenaar van Sitix IT Innovations, een automatiseringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in online communicatie en optimalisatie van bedrijfsprocessen. Volgen via Twitter? Dat kan.