PEKING - Duizenden inwoners van de Chinese hoofdstad Peking hebben in december massaal besloten om snel een auto te kopen, uit vrees voor nieuwe regelgeving volgend jaar.

In de eerste week van december wisten de autohandelaren maar liefst 20.000 auto's te slijten, tegen 9000 in dezelfde week een jaar eerder. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua vrijdag.

Peking maakte eerder al bekend de regels voor het autoverkeer te gaan veranderen. Volgens het geruchtencircuit mogen gezinnen in de toekomst nog maar één auto aanschaffen en moet een parkeervergunning zijn afgegeven voordat mensen naar de dealer kunnen.

Kenteken

Vooral de goedkope auto's zijn in trek. Het lijkt erop dat veel inwoners van Peking op die manier de beschikking willen hebben over een kenteken, zodat ze onder de oude regels vallen.

Peking telt inmiddels 4,5 miljoen auto's. Naar verwachting stijgt dat aantal tot 7 miljoen in 2015. Een regeling waardoor een vijfde van de auto's dagelijks niet de weg op mag, biedt geen soelaas. In de vakantie in september stonden in Peking maar liefst 120 files in de hoofdstad. Afgelopen augustus werd een ander record gevestigd: toen stond er maar liefst tien dagen een file van ruim 100 kilometer in de richting van Peking.

Tempo

China is sinds kort de grootste autoproducent ter wereld. Het aantal wegen is explosief gegroeid, maar de verkoop van auto's gaat zo snel dat de wegenbouwers het tempo niet kunnen bijhouden. Van de 667 Chinese steden kampt twee derde met verkeersopstoppingen tijdens de spitsuren.