BEIJING - De Chinese centrale bank heeft vrijdag de kapitaalreserves voor banken met 50 basispunten verhoogd. De hogere kapitaaleis gaat vanaf 20 december in. Het is al de zesde keer dit jaar dat de kapitaaleisen voor banken worden aangescherpt.

In november verhoogde China de kapitaaleisen voor commerciële banken twee keer. Chinese banken moeten vanaf 20 december 19 procent van hun totale vermogen als reserve opzijzetten. Dat is het hoogste niveau ooit.

De maatregel moet de geldgroei in China afremmen en daarmee de oplopende inflatie een halt toeroepen en oververhitting van de economie voorkomen. Mogelijk verhoogt China dit weekeinde ook de rente. Die werd in oktober al voor het eerst in drie jaar verhoogd.

Inflatiecijfers

Dit weekeinde komen nieuwe inflatiecijfers naar buiten. Mogelijk is de inflatie in China in november gestegen tot 5,1 procent op jaarbasis. In oktober kwam de inflatie uit op 4,4 procent. Dat was het hoogste niveau in twee jaar.

De Chinese regering vreest dat door de sterk stijgende prijzen van voedsel en woningen maatschappelijke onrust kan ontstaan. Dit zou tot politieke instabiliteit kunnen leiden.