AMSTERDAM – De EU-landen moeten het noodfonds voor noodlijdende landen ingrijpend vergroten naar 2000 miljard euro als ze de euro en de EU willen redden. Dit schrijft de Brits-Nederlandse econoom Willem Buiter in de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag.

Van deze 2000 miljard moet de helft meteen beschikbaar worden gesteld. Tot nu toe is er 860 miljard euro beschikbaar voor noodlijdende landen, maar dit is niet meteen opneembaar.

Deze huidige faciliteiten zijn alleen genoeg om Griekenland, Ierland en Portugal te ondersteunen tot halverwege 2013, maar waarschijnlijk niet genoeg om Spanje te ondersteunen volgens de voormalig Nederlander.

Buiter, nu hoofdeconoom bij de Amerikaanse bank Citigroup, schrijft verder dat het al helemaal niet genoeg is om landen zoals Italië, België en Frankrijk te helpen wanneer deze geen geld meer kunnen ophalen uit de markt.

ECB

Hij sluit uit dat EU-landen zelf dit bedrag kunnen ophoesten. Er blijven volgens hem twee opties over: Een globaal fonds voor staatsobligaties of meer hulp van de Europese Centrale Bank (ECB). Door de politieke problemen die zouden ontstaan bij de eerste optie blijft alleen de tweede over.

De ECB zou 1000 miljard kunnen bijeenbrengen volgens de econoom. De bank kan zelfs het complete bedrag van 2000 miljard euro ophoesten door het opkoopprogramma van staatsobligaties uit te breiden.

Verder zou de centrale bank ook geld kunnen lenen of schulden opkopen van het Europese noodfonds om landen met schuldenproblemen te redden.

Niet genoeg

Toch is dit op zichzelf niet genoeg volgens de topeconoom. Ook ingrijpende fiscale hervormingen in bijna alle noodlijdende landen zijn nodig, behalve in Ierland waar de huidige hervormingen voldoende zijn.

Ook oppert hij dat overheden eerst de eigenaren van bankenschulden een verlies moeten laten nemen voordat overheden banken redden met belastingcenten. Dit kan door middel van het afromen van de schuld of door het omzetten van schuld in aandelen.

Renteniveaus

Verder moet er een mechanisme komen om te zorgen dat landen hun schuld ordelijk kunnen herstructureren. Dit zou kunnen door een herstructurering met strenge afspraken voor landen, zoals het IMF doet.

Door al deze maatregelen zouden de renteniveaus voor banken en landen fors stijgen wanneer de markt anticipeert dat er geherstructureerd moet worden. Volgens Buiter is dit juist des te meer reden om in dat geval zo snel mogelijk te herstructureren.