LONDEN - De vraag naar olie stijgt de komende vijf jaar sterker dan eerder voorspeld, zo liet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) vrijdag weten. Op korte termijn drijven de koude winter en een sterker dan verwachte groei van de wereldeconomie de vraag op.

Het IEA verhoogde vrijdag de verwachte vraag naar olie voor 2010 tot in totaal 87,4 miljoen vaten per dag, 130.000 vaten per dag meer dan in een eerdere voorspelling. Het gaat om een stijging met 2,5 miljoen vaten per dag vergeleken met vorig jaar.

Voor volgend jaar voorziet het IEA een stijging met in totaal 1,3 miljoen vaten per dag, aanzienlijk hoger dan eerder verwacht. Ook voor de jaren 2012-2015 ziet het IEA een iets hogere olievraag dan eerder gedacht.

De groeiverwachting van het IEA zou druk kunnen zetten op de leden van het oliekartel OPEC. Zij komen dit weekende bijeen in Ecuador om het beleid te bespreken. Daags voor de ontmoeting spraken bronnen binnen het kartel echter tegen dat een wijziging van het productieniveau op de agenda staat.

Koude weer

Maar de organisatie liet vrijdag wel zelf weten ook een hogere vraag naar olie wereldwijd te verwachten voor dit jaar, onder meer door het koude weer in Europa. De organisatie denkt dat de vraag met 1,5 miljoen vaten olie per dag groeit, een verhoging met circa 200.000 vaten per dag ten opzichte van een eerdere groeiverwachting. Voor 2011 hield de OPEC de verwachting gelijk.

De OPEC-landen pompen samen circa 35 procent van 's werelds olieproductie naar boven. De richtlijn voor het productievolume is al bijna twee jaar onveranderd.

Volgens het kartel valt te verwachten dat landen die niet bij de OPEC zijn aangesloten, zoals Rusland, volgend jaar de productie wel flink zullen opvoeren.