DEN HAAG - Ondernemers in de industrie behaalden in oktober 11 procent meer omzet dan in dezelfde maand vorig jaar.

De toename is ook iets groter dan die in september, maar de omzet lag de afgelopen maanden nog altijd ruim onder het niveau van 2008. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag bekend.

Oktober had dit jaar wel een werkdag minder dan in 2009. Het negatieve effect hiervan op de omzet bedraagt ongeveer 2,5 procent. De verkochte producten waren 9 procent duurder dan een jaar eerder.

Aardolie

De omzet bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie nam met 20 procent het meest toe. Ook ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie (18 procent) en de transportmiddelenindustrie (16 procent) realiseerden fors hogere omzetten.

De omzet van de basismetaal- en metaalproductenindustrie lag 7 procent boven het niveau van oktober 2009, die in de voedings- en genotmiddelenindustrie slechts 1 procent.

De omzet op de exportmarkt lag in oktober 20 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename met 2 procent een stuk minder groot.

Productie

De Nederlandse industrie produceerde ook meer. De gemiddelde dagproductie lag in oktober 5 procent hoger dan een jaar eerder. Hoewel de productie in 2010 elke maand groter was dan in 2009, lag deze nog altijd onder het niveau van 2008.

De productietoename was met 44 procent het grootst in de transportmiddelenindustrie. De elektrotechnische en machine-industrie en de basismetaal- en metaalproductenindustrie produceerden respectievelijk 16 en 10 procent meer.

In de voedings- en genotmiddelenindustrie lag de productie slechts iets boven het niveau van vorig jaar, in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie 4 procent eronder.