Elke week een overzicht van opmerkelijke innovaties en creatieve uitingen. Met deze week: de auto die voetgangers waarschuwt, een magneetzweefauto, een tv-app voor de toekomst en ontwikkelingshulp 2.0.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

Moderne auto’s remmen al automatisch als ze een levensbedreigende situatie detecteren, maar om kettingbotsingen te voorkomen, gaat Mercedes nog een stapje verder. Mercedes-wagens kunnen in 2011 niet alleen tegemoetkomende voetgangers detecteren, maar ook waarschuwen.

De door Mercedes-Benz geïntroduceerde techniek is een toevoeging aan het Active Night View Assist Plus-systeem, dat sinds 2009 deel uitmaakt van Mercedes-wagens in de luxe klasse. Active Night View Assist Plus merkt voetgangers op door middel van een infraroodcamera en attendeert de chauffeur hierover via een oplichtend dashboardscherm.

Als een met het systeem uitgeruste Mercedes iemand nadert in het donker, schijnt deze koplamplicht over hem heen. Daarbij maakt het niet uit of hij zich op de stoep of de straat bevindt, zo tonen afbeeldingen. De camera detecteert voetgangers vanaf een afstand van 80 meter.

Magneetzweefwagen

Designers denken, hoe irreëel ze soms ook zijn, een aantal stappen verder. John Stephen Baltazar stelt een nieuw autoconcept voor: een magneetzweefwagen. Waar moderne treinen dankzij magnetische krachten al boven een baan zweven, daar doen auto’s dat nog niet. Terwijl dit systeem auto’s wel lichter, zuiniger en sneller kan maken.

Afbeeldingen veronderstellen dat Baltazar de benodigde elektromagneten niet op het wegdek, maar onder de wagen wil aanbrengen. Verder opteert hij voor kooldioxide-sensoren, die deel uitmaken van de twee uitlaten aan de achterkant. Daardoor is realtime bij te houden wat de CO2-uitstoot van de wagen en kan het systeem de chauffeur waarschuwen wanneer het een schadelijke grens passeert.

TV-tweets

Een mooie digitale designoplossing is een Android-app van KDDI: deze aggregeert tweets zodanig, dat gebruikers realtime kunnen zien wie er naar bepaalde tv-shows kijken, welke shows populair zijn en wat erover gezegd wordt. De soorten tweets kunnen overzichtelijk worden afgebeeld, terwijl er ook vanuit de app shows zijn te selecteren en op een tablet af te spelen.

De applicatie, die functioneert op een Android-tablet, aggregeert tweets op basis van hashtags, profielinformatie en de inhoud van tweets. De software probeert ook de gebruiker zelf te stimuleren relevante informatie rondom een programma te geven. Het is mogelijk om een show te waarderen door middel van een cijfer of een aantal sterren.

Ontwikkelingshulp 2.0

Met de Kerst in aankomst, hebben we dubbel zoveel reden om een Ontwikkelingshulp 2.0 concept onder de aandacht te brengen. ‘Onderneemster’ Hanna Verboom, zoals de actrice zich ook omschrijft, uit in een interview met Idealize kritiek op de wijze waarop hulpverlening nu wordt gekenmerkt.

De door haar opgerichte site Get It Done wil iedereen weer verbinden aan hulpverlening, door de nadruk te leggen op persoonlijke betrokkenheid bij projecten. Voel je je betrokken bij mensen die hulp nodig hebben en je wilt ze steunen? Dan geeft het platform je een eigen pagina op de site en widgets, die op Hyves en Facebook te plaatsen zijn.