PEKING - De export- en importcijfers in China bereikten in november nieuwe recordniveaus. Tegelijkertijd is het handelsoverschot in deze periode afgenomen. Dat bleek vrijdag uit officiële Chinese cijfers.

De export steeg met 35 procent op jaarbasis tot 153,3 miljard dollar, terwijl de import met bijna 38 procent toenam tot 130 miljard dollar. Hiermee kwam het handelsoverschot op ongeveer 23 miljard dollar. In oktober was dat nog 27 miljard dollar.

Volgens analisten zetten de cijfers nieuwe druk op Peking om rentetarieven verder te verhogen en de koers van de Chinese munt te versterken. Hierdoor zou de inflatie beter kunnen worden beteugeld.

Bovendien is de relatieve stijging van de Chinese yuan ten opzichte van de dollar een belangrijke wens van de Amerikanen, met wie de Chinezen volgende week belangrijke handelsbesprekingen voeren.

''De sterke van de binnenlandse vraag suggereert dat rentestijgingen nodig zijn om China's economie onder controle te houden'', zei een Canadese econoom tegen persbureau AFP.