DEN HAAG - Uiterlijk begin 2012 worden alle huidige frequenties voor mobiele telefonie geveild, waarbij er extra ruimte beschikbaar is voor nieuwkomers. Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) kondigde dat vrijdag aan in een brief aan de Tweede Kamer.

De extra ruimte is volgens Verhagen nodig om te voorkomen dat het toenemende mobiele verkeer voor internet en telefonie vastloopt. De gsm-frequenties (900 en 1800 MHz) zijn nu in het bezit van KPN, T-Mobile en Vodafone.

Ook de extra frequentieruimte die vrijkomt in de 800 MHz band wordt dan meegenomen, waarbij er ruimte is gereserveerd voor nieuwkomers op de markt voor mobiele telefonie en internet. ''Van meer concurrentie profiteren wij allemaal'', aldus Verhagen.

De extra frequenties die Verhagen vrijmaakt in de 800 MHz band worden nu nog gebruikt door onder meer Digitenne van KPN, de Publieke Omroep en gebruikers van draadloze microfoons. Met deze partijen wordt gezocht naar andere frequenties.

Compensatieregeling

Met KPN en de publieke omroep zal de minister een compensatieregeling treffen voor het verlies van de frequenties, waarvoor mogelijk een voorziening op de begroting moet worden getroffen. Verhagen liet vrijdag in een reactie weten niet meer te kunnen zeggen over de omvang van deze compensatie.

Zowel T-Mobile als Vodafone lieten in een reactie weten overwegend positief te zijn over de veiling. ''Hiermee worden de inkomsten uit innovatiebestedingen voor de toekomst gewaarborgd'', aldus een woordvoerder van Vodafone. ''Het ministerie van Economische Zaken heeft goed geluisterd naar onze input.'' Wel zet Vodafone kanttekeningen bij het ontwerp van de veiling. ''Het lijkt alsof ze aansturen op de uitkomst.''

Langetermijnvisie

''We zijn blij dat we nu meer duidelijkheid en zekerheid hebben. We hadden bij de overheid ook aangedrongen op een langetermijnvisie'', aldus T-Mobile. ''We zijn er niet op tegen dat nieuwe partijen het spectrum betreden, hoewel de kosten hierdoor wel zullen oplopen'', zei de woordvoerster.

Vodafone zegt er ondanks de nieuwe concurrentie vertrouwen in te hebben genoeg spectrum te kunnen verwerven. ''De 800 MHz-band is nodig om een volgende stap te kunnen maken naar hogere snelheden. Bovendien groeit het mobiele dataverkeer heel snel. Het afgelopen jaar zagen we een verdrievoudiging van het verkeer."

KPN laat weten het voornemen van de minister te bestuderen en een reactie van de Tweede Kamer te willen afwachten.