AMSTERDAM – De Britse overheid heeft de voorgestelde bankbelasting verhoogd van 0,04 procent naar 0,05 procent voor het eerste jaar dat de belasting in gaat. Door deze verhoging verwacht het Britse ministerie van Financiën 400 miljoen pond extra te ontvangen. Dit melden internationale media donderdag.

De belasting gaat in vanaf 2011. Elk jaar zal de belasting worden verhoogd tot een maximum van 0,075 procent van de balanswaarde. De belasting gaat gelden voor ongeveer veertig Britse banken, Britse onderdelen van buitenlandse banken en andere organisaties.

“We hebben het ontwerp van de belasting aangepast zodat we twee doelen bereiken”, verklaart Mark Hoban, minister over het zakendistrict in Londen. “Ten eerste moeten banken een eerlijke contributie leveren ten aanzien van de risico’s waar ze voor zorgen in het Britse financiële systeem.”

“Ten tweede moet de nieuwe opzet ervoor zorgen dat banken meer gebruik gaan maken van stabiele manieren om aan geld te komen, bijvoorbeeld met lange termijn schulden.”

Grotere banken

De Britse regering wil met de belasting niet meer dan 2,5 miljard pond (ongeveer 3 miljard euro) per jaar ophalen. Royal Bank of Scotland, bekend van de overname van ABN Amro, verklaart dat het verwacht 315 miljoen pond te betalen in 2011 en 473 miljoen pond in 2012.

De nieuwe opzet van de belasting zorgt er ook voor dat grotere banken en banken met risicovollere schulden meer gaan betalen.