REYKJAVIK - Nederland, Groot-Brittannië en IJsland kwamen donderdag na lang onderhandelen alsnog tot een oplossing in het Icesave-debacle. Zeker 320.000 Britten en Nederlanders hadden hun geld bij de omgevallen internetbank gestald. Een chronologisch overzicht.

Mei 2008: Icesave zet voet op Nederlandse bodem. Via spaarrekeningen op internet brengen meer dan honderdduizend Nederlanders miljarden euro's onder bij de bank.

8 oktober 2008: Icesave laat weten niet langer in staat te zijn de financiële verplichtingen na te komen door liquiditeitsproblemen bij moederbedrijf Landsbanki. IJsland nationaliseert hierop Landsbanki.

9 oktober 2008: Minister Wouter Bos (Financiën) zegt dat het spaargeld van Nederlandse spaarders tot 100.000 euro gegarandeerd is. Zij zullen hun geld ,,linksom of rechtsom'' terugkrijgen.

13 oktober 2008: De website van Icesave is na enkele dagen weer in de lucht. Consumenten kunnen hierdoor weer bij hun afschriften, maar niet bij hun geld.

20 november 2008: Het IMF en enkele Europese landen lenen IJsland in totaal ruim 6,5 miljard euro. Met het geld moet IJsland schuldeisers van de banken terugbetalen. De leningen zijn verstrekt op voorwaarde dat IJsland alle schulden aflost.

6 juni 2009: Nederland en IJsland bereiken een akkoord over het terugbetalen van de tegoeden van de spaarders van Icesave. IJsland krijgt vijftien jaar de tijd om het volledige bedrag van 1,3 miljard euro terug te betalen aan Nederland.

23 juli 2009: IJsland dient formeel een aanvraag in voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Het gesteggel met Nederland en Groot-Brittannië vormt een obstakel voor toetreding tot de EU.

28 augustus 2009: Het IJslandse parlement stemt in met terugbetaling van 1,3 miljard euro aan Nederland. Maar de voorwaarden die aan de goedkeuring zijn gesteld, maken het onduidelijk of het geld binnen de afgesproken termijn terugkomt naar Den Haag.

19 oktober 2009: Nederland, Groot-Brittannië en IJsland tekenen in Reykjavik een aangepaste overeenkomst over de terugbetaling van de leningen.

30 december 2009: Het IJslandse parlement stemt in met de nieuwe wet die compensatie aan Nederland en Groot-Brittannië mogelijk maakt.

31 december 2009: President Olafur Ragnar Grimsson wil de wet nog niet ondertekenen. Hij noemt de regeling omstreden en zegt dat hij meer tijd nodig heeft om een besluit te nemen.

3 januari 2010: Bijna een kwart van de IJslandse bevolking tekent een petitie tegen terugbetaling.

5 januari 2010: De IJslandse president besluit de regeling niet te tekenen.

28 februari: Vertegenwoordigers van IJsland, Groot-Brittannië en Nederland zijn weer in overleg over de Icesave-zaak in Londen. IJsland liet weten toch weer mogelijkheden te zien voor een oplossing.

7 maart: De IJslanders wijzen zoals verwacht in een referendum het akkoord af dat de regering wilde sluiten met Groot-Brittannië en Nederland over de terugbetaling van 3,8 miljard euro.

16 november: Nederland houdt vast aan volledige terugbetaling van de Icesave-schuld door IJsland, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager naar aanleiding van berichtgeving in de IJslandse media over een voorlopig akkoord met IJsland.

9 december: IJsland betaalt al het geld terug dat door Nederland en het Verenigd Koninkrijk is voorgeschoten om spaarders bij het omgevallen Icesave te compenseren.