AMSTERDAM – Financieel directeuren van Amerikaanse bedrijven zijn optimistisch over 2011, blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van Bank of America Merrill Lynch. Cfo’s verwachten komend jaar omzetgroei te realiseren en weer mensen aan te nemen.

Van de ruim 800 ondervraagde financieel directeuren denkt bijna de helft dat hun bedrijf volgend jaar nieuw personeel aan zal nemen. Vorig jaar lag dat percentage nog op 28 procent. Van de respondenten voorziet 6 procent ontslagen.

Verder verwacht 64 procent van de cfo’s in 2011 omzetgroei in de boeken te zetten. Dat percentage is iets hoger dan de 61 procent een jaar eerder.

Score

De financiële experts gaven de huidige economie een score van 47 op een schaal van 100. Dat is licht hoger dan de score van vorig jaar. Toen kreeg de economie een gemiddelde score van 44, de laagste waardering in het 13-jarige bestaan van het onderzoek.

Ondanks de verbeteringen zijn de cfo’s niet zo optimistisch over de economische groei in de Verenigde Staten. Van de ondervraagden gaf 56 procent aan groei te verwachten, terwijl dat percentage vorig jaar nog op 66 procent lag.

Impact

De Amerikaanse financieel directeuren werd ook gevraagd naar het thema dat het komende jaar de grootste impact op de economie zal hebben. Op één eindigde de herziening van de gezondheidszorg, gevolgd door het begrotingstekort en de huizenmarkt.

Verder verwacht ruim een kwart van de cfo’s dat de kosten voor kapitaal zullen toenemen. Vorig jaar verwachtte bijna de helft van de financieel directeuren een stijging van die kosten.