AMSTERDAM - Eurocommissaris Olli Rehn stelt donderdag dat de huidige crisis er niet een van de euro is, maar van financiële stabiliteit in de eurozone.

"We hebben gecoördineerde actie nodig om de uitdagingen op nationaal en Europees niveau aan te gaan en het is bemoedigend dat veel lidstaten fundamentele structurele hervormingen en fiscale consolidatie doorvoeren", zegt Rehn op een congres tijdens zijn bezoek aan Athene.

Rehn stelt dat als de jaren 1990 het decennium van de opbouw van de Europese Unie waren en de jaren 2000 het decennium van voltooiing, dat de jaren 2010 het decennium is van de hervorming.

De commissaris uit kritiek op Griekenland, vanwege de daling van de concurrentiekracht met twintig procent is gedaald over de laatste tien jaar en dat de leenbehoefte van de overheid niet wordt gecompenseerd door besparingen van de private sector.

Enorme opgave

"Echter, ik verwelkom de maatregelen die Griekenland tot dusver heeft genomen, al is het een enorme opgave, er is geen alternatief en ik zeg met bewondering dat het land een heel eind is gekomen sinds mei", aldus Rehn.

In mei werd het diep in de schulden zittende Zuid-Europese land te hulp geschoten met een 110 miljard euro omvattend noodpakket van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie, waarbij zware bezuinigingen en hervormingen als voorwaarden werden gesteld.

Lees alles over de Eurocrisis in ons dossier