Elk jaar kiezen we voor de Young Professional of the Year verkiezing een thema dat past bij de huidige omgeving van de YP. Vanuit input die ICA heeft gekregen bleek dat de YP's zich bewust zijn van verschillen tussen de YP en de omgeving waarin deze werkt. Zet hij/zij deze kennis ook in? Daar gaat YPY 2011 om. De titel voor 2011 is "Mind the Gap"

“Mind the gap” is een internationale titel met allure. Het is een titel die tot de verbeelding spreekt.
Velen van ons zijn wel eens in de Subway van London geweest.

Waarschijnlijk zowel zakelijk als privé. Het netwerk van London is een knooppunt van rails. Maar dat is alleen de tastbare betekenis van de metro van London.

Daarnaast is het: het thuis voor vele van de daklozen; een anonieme ontmoetingsplaats voor drugdealers en geheime geliefden; een samenkomst van vele verschillende nationaliteiten; het woon-werk verkeer voor de meesten.

Waarschuwing

Het meer vertederende aan deze donkere plaats onder de grond is het waarschuwingssignaal wanneer de deuren open gaan: Mind the gap. En dat moet ook wel, want het is een dikke 10 cm die overbrugd moet worden.

Zonder discriminerend te worden is dat voor waarschijnlijk 0.01 procent van de gebruikers van het netwerk een grote stap. Of bedoelen ze er stiekem iets geheel anders mee? Is het een geheim genootschap dat samenzweert? Is het een samenzweringstheorie die je er voor wil waarschuwen dat op het moment dat je instapt je eigenlijk verloren bent, dat ze eigenlijk willen zeggen: doe het niet?

Ga er niet in mee, verlies je niet in foute handelingen of oersaaie kantoorbanen. Is het een waarschuwingssignaal om zelf op te letten, zelf aandacht te geven aan de keuzes die je maakt?

Wij hebben voor de verkiezing van “Young Professional of the Year” deze zin letterlijk overgenomen, maar er onze eigen kwinkslag aan gegeven.

'Mind the gap'

Met deze titel willen we wederzijds bewust worden en besef creëren. Er zit een 'gap' tussen de Young Professionals en hun omgeving. Dat is geen negatieve constatering, maar een objectief feit en niet iets waar we ons zorgen over moeten maken, maar waar we ons bewust van moeten zijn binnen organisaties en waar we het meeste uit moeten halen.

Deze verkiezing van YPY gaat over het omgaan met deze gap en dat zo doen dat er het meeste ren- dement uit wordt gehaald. En om maar in de taal van de metro te blijven: “Zonder dwarsliggers geen rails”.

Criteria 2011

Naar aanleiding van verschillende 'gaps' (denk aan jong vs oud, man vs vrouw, oud werken vs nieuw werken) zijn er een aantal competenties/criteria opgesteld waarvan gesteld kan worden dat zij belangrijk zijn om de gap te overbruggen.

Lef
Niet bang zijn om onbekende paden te betreden en dit dus ook doen.

Reflectie
Weet wat je doet, waarom je dat doet en hoe je dat doet en pas je handelen in de toekomst aan.

Groepsdynamica
Besef dat je deel bent van een groter geheel en nooit in isolatie resultaten bereikt. Weet wat jou rol is en begrijp de context en handel hier naar.

Verantwoordelijkheid
Maak keuzes, bepaal richting.

Succes = strategie + uitvoering
Visie hebben, dit over kunnen brengen en hier operationeel op sturen.

Bovenstaande criteria zijn een selectie van belangrijkste criteria die voor de toekomstige leiders van invloed zijn. Deze criteria zijn bedoelt om aan te zetten tot actie.

Lef tonen betekent niet alleen dat je niet bang bent om onbekende paden te betreden, het betekent ook dat je dit daadwerkelijk doet en achter je keuze staat. Alleen reflecteren op je handelen maakt niet dat je anders gaat handelen.

Juist dit proactief handelen is voor de Young Professional of the Year wel een wezenlijk onderdeel van reflectie.Het besef dat je onderdeel bent van een groep en weten welke rol jij daarin hebt staat niet op zich.

Het gaat erom dat je door je reflectief vermogen en je inzicht in groepsdynamiek flexibel kan zijn in je handelen en hier je voordeel mee behaalt, oftewel dat je hiermee een eventueel gap kan overbruggen.

Het besef dat je verantwoordelijk bent of dat je veel verantwoordelijkheid hebt is niet voldoende. Je moet hier in kunnen schakelen, los kunnen laten, delegeren en staan voor je keuzes.

En als laatste, het hebben van en het staan voor een strategie betekent niet dat er ook iets wezenlijk anders gebeurt. De kracht zit erin dat er ook zaken tot uitvoer worden gebracht, “Execution” is het sleutelwoord hierbij.

Voorwaarden aan kandidaat en organisatie:
Maximaal 35 jaar
HBO/WO opgeleid
Maximaal 6 jaar werkervaring
Minimaal 1 jaar in dienst bij organisatie op moment van inschrijven (13 december 2010)
Betaling van deelname-fee: 1750 euro