RIJSWIJK - De staking van de postbezorgers kost webwinkel Bol.com honderdduizenden euro's. Het bedrijf heeft in TNT Pakketpost een andere vervoerder gevonden om bestellingen die normaal via de postbode worden bezorgd, toch op tijd bij de klant te krijgen.

''Maar die oplossing is wel duur en ingewikkeld'', zei algemeen directeur Daniel Ropers woensdag. Het lukt Bol.com in vrijwel alle gevallen toch de belofte ''vandaag besteld, morgen bezorgd'' waar te maken.

De actie bij TNT Post maakt wel pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de webwinkel van TNT Post is, zegt Ropers. ''TNT Post is de enige die dagelijks bezorgt. Wat dat betreft hebben zij nog een monopoliepositie.''

De nieuwkomers op de postmarkt zoals Sandd en Selekt Mail zijn geen optie omdat die niet iedere dag bezorgen.

TNT

Ropers wil zich niet in het conflict bij TNT mengen. ''Wij zijn geen scheidsrechter''. Hij kan ook wel begrip opbrengen voor de individuele postbode die zich zorgen maakt over zijn onzekere toekomst. ''Maar ik hoop dat de postbode die nu staakt, zich realiseert dat dit de roep om concurrentie zal doen toenemen.''

Ook wijst hij erop dat de staking de thuiswinkelbranche schaadt en daarmee juist die klanten die in een krimpende postmarkt voor een steeds groter stroom bezorgwerk zorgen.