UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) zien af van de aankoop van stoptreinen zonder wc's. Op aandringen van de vakbond is de voorgenomen aankoop van dertig lightrail-Sprinters zonder toilet van de baan, zo liet een woordvoerder van de NS woensdag weten.

Vakbond FNV Bondgenoten noemde het eerder onacceptabel voor reizigers en treinpersoneel dat er in de nieuwe sprinter-treinen geen wc's zitten. De vakbond dreigde zelfs met acties, als de NS geen gehoor gaf aan de oproep.

De vervoerder had destijds besloten sprinters zonder toilet te bestellen omdat treinreizigers op korte afstanden vaak geen gebruik van de wc maken en het de NS een aanzienlijke kostenbesparing oplevert.

Sprinter

''De nieuwe sprinter is zo'n groot onderwerp van gesprek geworden, dat we niet meer klakkeloos over willen gaan tot de aanschaf'', zei de NS woordvoerder.

Politiek Den Haag hield zich deze week ook al bezig met de wc-loze treinen. Tweede Kamerleden vinden dat een wc in elke trein een vereiste moet zijn. De Kamer stemde dinsdag in met een motie van SP'er Farshad Bashir waarin erop wordt aangedrongen dat in 2015 elke trein voorzien is van een wc.