WASHINGTON - Hackers hebben de aanval geopend op websites en organisaties die Wikileaks tegen proberen te werken. Dinsdagavond werd de website van het Zweedse Openbaar Ministerie platgelegd. Ook PayPal en Mastercard moeten het ontgelden.

Computerexperts veronderstellen dat de cyberaanval op de site van het OM van Zweden een wraakactie is wegens de arrestatie van WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Volgens PandaLabs, dat gespecialiseerd is in de bestrijding van computervirussen, heeft de actiegroep Anonymous de website aangevallen. Een aantal van de hackers zouden bovendien afkomstig zijn van het forum 4Chan.

PayPal

De groep hackers wordt ook verantwoordelijk gehouden voor cyberaanvallen op de sites van betalingsbedrijf PayPal en de Zwitserse postbank. PayPal kwam zaterdag onder vuur te liggen nadat het de mogelijkheid om geld te doneren aan WikiLeaks had stopgezet.

De website van de bank werd dinsdag lamgelegd. Vermoedelijk gebeurde dat omdat Assange's rekening bij de bank is bevroren wegens het opgeven van een vals adres.


Mastercard

Woensdagochtend om 10.45 Nederlandse tijd was de website Mastercard.com niet beschikbaar. Rond 11.00 waren de meeste problemen verholpen, maar was de website nog steeds niet altijd opvraagbaar. Mastercard stopte net als PayPal en Visa met het overboeken van donaties aan Wikileaks.

Volgens TechCrunch worden de webservers van MasterCard aangevallen door dezelfde groep hackers die verantwoordelijk was voor de andere aanvallen.

Twitter

In een boodschap verspreid via 4Chan dreigen de hackers met een aanval op microblogdienst Twitter. De website wordt beschuldigd van censuur omdat het onderwerp '#wikileaks' niet trending is geworden.

Onderwerpen worden op Twitter trending wanneer veel mensen wereldwijd over het onderwerp praten. Als onderwerpen in de lijst met meest besproken zaken komen, heeft dat vaak als gevolg dat er nog meer over het onderwerp bericht gaat worden. Volgens onderzoekers is het onmogelijk dat Wikileaks niet in de lijst kwam te staan.

@wikileaks

Volgens Twitter is de afwezigheid van '#wikileaks' in de top 10 van onderwerpen het gevolg van het feit dat er ook een twitteraccount met de naam @wikileaks bestaat. Twitternamen kunnen volgens het bedrijf per definitie geen 'trending topic' worden.

De hackers hebben inmiddels de website Anonops.net ingericht met de titel 'Operation: Payback'. Op deze website verscheen tevens de waarschuwing aan Twitter. Operation: Payback is een groep die al langer aanvallen uitvoert op tegenstanders van piraterij op internet.