Beurshandelaren staan bekend als snelle jongens, maar geautomatiseerde beurshandel is pas echt rap. Een Amerikaanse firma beweert dat zijn flashdrive de handelsnelheid zelfs vervijfvoudigt.

Niet alleen heerst computertechnologie in de IT-wereld, ook heeft het een vaste voet aan de grond bij de beurs. Flitshandelaren maken miljoenen euro’s winst dankzij op maat gemaakte pc-programma’s, die elke fractie van een seconde nauwlettend beurskoersen bijhouden door middel van algoritmen die uit een veelvoud aan variabelen bestaan.

Binnen een seconde kan een programma van duizenden aandelen afzonderlijk aangeven of je deze het beste kan kopen of verkopen.

Seconde

Maar tijd is geld en microsecondes duren in de ogen van flitshandelaren al snel minuten. Stel dat we richting de tienduizenden orders per seconde kunnen gaan behandelen?

Fusion IO beweert deze week dat het kan, door harddisks in te ruilen voor nieuwe flashdrives. De fabrikant claimt dat zijn chips honderd maal meer geheugencapaciteit hebben dan reguliere DRAM-memory chips, en duizend keer sneller presteren dan harde schijven.

Geen overbodige luxe voor het Damrak, want volgens schattingen bestaat 60 tot 70 procent van de transacties op de Amsterdamse beurs uit geautomatiseerde handel. De helft daarvan bestaat uit de zogenaamde flitshandel, orders die razendsnel worden uitgevoerd om slechts profijt te kunnen maken.

Nederland

Na de ‘Flash Crash’ van 6 mei zijn hogesnelheidshandelaren onder kritiek komen te staan. Ook in Nederland: begin oktober werd bekend dat beurswaakhond AFM strenger toezicht op ze wil houden.

Maar wil je na het lezen van dit artikel snel een graantje meepikken uit de business, dan zijn er softwarebedrijven die particuliere beleggers mee willen laten doen met High Frequency Trading, zoals de handel ook wel wordt genoemd.

Voor een lief sommetje van rond de honderdduizend euro heb je volgens aanbieders zoals Actant, Interactive Data, Markit en RTS ook een ‘razendsnelle verbinding’ met de beurs, koersgegevens en algoritmische computerprogramma’s. Of die verbinding sinds vandaag echter nog snel genoeg is…