EINDHOVEN - Lpg was nog nooit zo duur en de prijs van benzine ligt nog maar 7 cent onder de recordprijs van zomer 2008. Dat becijferde consumentencollectief United Consumers.

 Een liter lpg kost nu gemiddeld 83 cent, een liter euro ongelood 1,62 euro en diesel 1,29 euro.

In iets meer dan een maand tijd werd een liter lpg motorbrandstof 10 cent per duurder. ''Benzine en diesel stegen overigens ook fors met 6 tot 8 cent per liter'', aldus Paul van Selms van United Consumers woensdag.

Olie

De oorzaak voor de stijging van de prijzen aan de pomp ligt volgens Van Selms in de grote vraag naar olie, met als gevolg een hoge wereldmarktprijs. De kou speelt daarbij ook een rol.

De olieprijs is echter nog lang niet op het piekniveau van zomer 2008. Volgens Van Selms is de olieprijs de laatste tijd veel stabieler geweest, op een hoog niveau. ''Dat maakt dat de prijzen die we nu zien voorlopig wel zo zullen blijven en niet snel zullen dalen.'

Prijsstijgingen op de oliemarkt worden altijd direct doorberekend, dalingen vertraagd, aldus Selms.

Lpg

Overigens kan er best voordeliger lpg worden getankt, doordat de marges hoger zijn op het gas dan op benzine of diesel kunnen tankstations fikse kortingen geven, stelt Van Selms. ''Die kunnen oplopen tot wel 12 cent per liter.''