WIESBADEN - De export van Duitsland is in oktober onverwacht gedaald. Dat bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek.

In oktober werden 1,1 procent minder Duitse goederen en diensten aan het buitenland verkocht dan in september. Ten opzichte van oktober 2009 nam de export met 1,5 procent af.

Economen hielden rekening met een toename van de uitvoer met 0,5 procent ten opzichte van de voorgaande maand. In september werd nog een groei van 3 procent op maandbasis gemeten.

Import

De import van Duitsland nam met 0,3 procent toe ten opzichte van september. Het handelsoverschot van het land liep daardoor terug tot 14,2 miljard euro. Dat is 2,7 miljard euro minder dan in de maand ervoor.

Het kleinere handelsoverschot en de groei van de import kunnen erop wijzen dat het herstel van de economie steeds breder wordt gedragen.

Eerder trok de export van Duitsland sterk aan, nu nemen ook de binnenlandse bestedingen toe. Dat is volgens economen ook nodig, omdat de internationale handel komend jaar waarschijnlijk minder sterk groeit dan dit jaar.

Bestedingen

De toename van de binnenlandse bestedingen moet daarnaast helpen de onevenwichtigheden in de eurozone te verkleinen.

De grotere vraag naar buitenlandse producten in Duitsland stelt andere landen in staat hun export naar Europa's grootste economie te verhogen. In oktober nam de Duitse import van goederen uit de eurozone met 17 procent toe ten opzichte van een jaar eerder.

''Het exportsucces stimuleert de consumptie en de investeringen op de binnenlandse markt'', aldus een analist van Barclays Capital. ''Niettemin blijft de export een steunpilaar van de economische groei. We zagen een sterke groei in september, in oktober trad er een kleine correctie op.''