ATHENE - Griekenland moet langer de tijd krijgen de lening af te lossen die het van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft gekregen. Dat zei IMF-topman Dominique Strauss-Kahn dinsdag tijdens een bezoek aan Griekenland.

De lening van 110 miljard euro, waaraan de EU twee derde heeft bijgedragen, moet binnen drie jaar zijn terugbetaald. Deze periode zou volgens Strauss-Kahn kunnen worden opgerekt.

Een beslissing hierover kan echter alleen door de EU en het IMF gezamenlijk worden genomen, benadrukte de IMF-directeur.

Vorige week liet minister George Papaconstantinou van Financiën al weten dat de EU geneigd zou zijn om Griekenland langer de tijd te geven om de schulden af te lossen.

Ook Strauss-Kahn liet weten dat de EU daar welwillend tegenover staat, maar dat met name Duitsland zich verzet tegen een verlenging.

Kritisch

Strauss-Kahn was kritisch op de manier waarop de eurolanden de schuldencrisis aanpakken. Er moet snel een allesomvattend antwoord komen, stelde hij. ''De stapsgewijze aanpak, het ene land na het andere, is niet goed.''

Sterke economische groei is volgens de Fransman noodzakelijk om de huidige problemen te overwinnen.

''Niemand zou het over een schuldencrisis hebben als er sterke groei was in Europa. Het gaat nu om groei, groei en nog eens groei. Niet alleen omwille van de groei zelf, maar om banen te creëren.''

Met de juiste beslissingen is een jaarlijkse economische groei van 3 tot 4 procent in de EU haalbaar, stelde Strauss-Kahn.