AMSTERDAM - De Nederlandse chipmaker NXP beschouwt zijn samenwerking met Google als 'een eerste stap' op weg naar een grote markt voor mobiele telefoons met chips die draadloos transacties kunnen verrichten. "De markt raakt nu in een stroomversnelling."

Met NFC (Near Field Communication) kan op korte afstand (maximaal 10 centimeter) informatie worden uitgewisseld tussen twee apparaten, bijvoorbeeld om iets met een mobieltje af te rekenen, ergens in te checken, een advertentie te tonen met behulp van 'tags' of om met twee mobieltjes gemakkelijk informatie te delen.

NXP en zoekgigant Google maakten deze week een samenwerking bekend, een mogelijke mijlpaal voor het bedrijf uit Eindhoven. NXP hoopt dat zijn techniek nu eindelijk in een stroomversnelling raakt. De nieuwste versie van het mobiele Google-besturingssysteem Android die deze week werd gepresenteerd maakt namelijk gebruik van NXP-software.

Tests

NXP vond NFC samen met Sony acht jaar geleden uit, maar tot nu zijn er amper telefoons te vinden die de techniek in huis hebben. Tot nog toe blijft het gebruik beperkt tot een aantal testprojecten, onder meer in het stadion van voetbalclub Roda JC en voor klanten van de Rabobank. De mobiele betalingsdienst Payter hield het vorig jaar door een gebrek aan succes voor gezien.

Maar NXP heeft hoge verwachtingen van Android, waarvan het verwacht dat het in 2014 wereldwijd het tweede mobiele platform zal zijn, achter Nokia's Symbian. Ontwikkelaars van mobiele 'apps', Android kent er inmiddels zo'n 100.000, kunnen nu voor het eerst op grote schaal programma's gaan schrijven die gebruik maken van de contactloze technologie.

Wat die applicaties precies zullen zijn, weet ook Google-topman Eric Schmidt nog niet, zo gaf hij vorige maand te kennen tijdens de conferentie Web 2.0. Hoeveel mobieltjesfabrikanten NFC-chips zullen gaan kopen en inbouwen is ook nog onbekend.

Vijfde dimensie

NXP-woordvoerder Alexander Rensink zegt hoe dan ook te verwachten dat NFC vanaf volgend jaar een "vijfde dimensie" zal vormen op mobiel gebied, naast GPS, 3G, Wifi en Bluetooth. Betalen kan ook als de batterij van de telefoon leeg is, zo stelt hij.

Volgend jaar voorziet NXP een wereldwijde markt van 70 miljoen mobieltjes met NFC-techniek. Dit jaar (tot en met het derde kwartaal) verkocht NXP zelf 1 miljoen NFC-chips. De Finse fabrikant Nokia gaat vanaf begin volgend jaar al zijn smartphones voorzien van NFC en ook de iPhone lijkt ermee te gaan worden uitgerust nu Apple een NFC-expert heeft aangesteld.

Bankpas

Op den duur zou de mobiele telefoon de functie van ov-chipkaarten en bankpassen kunnen overnemen. Voorlopig kan Android echter alleen NFC-gegevens aflezen, bijvoorbeeld van een tijdschrift, en kunnen nog geen transacties worden verricht.

Google zelf geeft alvast het goede voorbeeld en lanceerde deze week tegelijkertijd met de nieuwe versie van Android een nieuwe mobiele telefoon, de Nexus S, die een NFC-chip (van NXP) onder de motorkap heeft. Het wachten is nog op winkels en andere aanbieders die de techniek ook gaan aanbieden.