REYKJAVIK - De IJslandse economie is in het derde kwartaal ten opzichte van het kwartaal ervoor met 1,2 procent gegroeid. Dat maakte het IJslandse bureau voor de statistiek dinsdag bekend.

Het is de eerste kwartaalgroei sinds het derde kwartaal van 2008. IJsland kwam na de financiële crisis in een diepe recessie terecht. De economie is sindsdien met meer dan 13 procent gekrompen.

De groei werd mede gestuwd door een toename van de consumptie. IJslandse huishoudens spendeerden in het afgelopen kwartaal 3,8 procent meer dan in het kwartaal ervoor.

Banken

Tijdens de financiële crisis kwamen enkele IJslandse banken in grote problemen. Het land besloot uiteindelijk, in tegenstelling tot bijna alle andere Westerse landen, de banken te laten omvallen.

IJsland heeft nog een omvangrijke schuld bij Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Deze schuld komt voort uit het omvallen van Landsbanki dat in beide landen internetspaarbanken had opgezet. De landen schoten, na het omvallen van Landsbanki, terugbetaling van de tegoeden van spaarders voor.

De IJslandse premier zei maandag te verwachten dat er binnen enkele dagen overeenstemming zal zijn over een definitieve terugbetalingsregeling.