AMSTERDAM – Als bedrijven cloud computing op grote schaal omarmen, kan dit de vijf grootste economieën binnen de Europese Unie jaarlijks 177,3 miljard euro opleveren, tot aan 2015.

Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek van het Centre for Economics and Business Research (CEBR), uitgevoerd door IT-bedrijf EMC. Bovendien kan cloud computing 2,4 miljoen extra banen genereren.

In absolute getallen zou cloud computing Duitsland het meeste opleveren, namelijk 49,6 miljard euro per jaar. Op de tweede plaats komt Frankrijk, gevolgd door Italië, het Verenigd Koninkrijk en Spanje.

Leningen

“De jaarlijkse opbrengsten zijn voldoende om de leningen te dekken die verschaft zijn aan landen die door de schuldencrisis in de problemen zijn geraakt, zoals Ierland en Griekenland”, merken de onderzoekers op.

Het CEBR is ervan overtuigd dat cloud computing economische groei kan stimuleren en bovendien de concurrentiekracht en creatie van nieuwe bedrijven binnen de eurozone kan bevorderen. “De technologie kan een belangrijke rol spelen in het economisch herstel van de regio”, aldus het rapport.

Kosten

Cloud computing helpt bedrijven om de kosten voor IT te drukken. Zo hoeven er minder computers ingezet te worden en blijkt het energiegebruik te dalen als gebruik wordt gemaakt van de cloud.

Bedrijven die gebruikmaken van cloud computing hebben geen eigen IT-infrastructuur nodig. In plaats daarvan huren ze bijvoorbeeld opslagruimte en softwarediensten van andere ondernemingen via het internet.