AMSTERDAM - Particuliere beveiligingsbedrijven moeten meer bevoegdheden krijgen en vaker zij aan zij opereren naast de politie. Daarvoor pleit de voorzitter van de Vereniging van Particuliere Beveiligers Tjibbe Joustra dinsdag in het Financieele Dagblad.

Volgens Joustra

zijn hierover al gesprekken gaande tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie en de branche voor particuliere beveiligers. Als het aan Joustra ligt wordt het geweldsmonopolie van de politie doorbroken.

De voormalige coördinator terrorismebestrijding volgt volgend jaar Pieter van Vollenhoven op als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij pleit ervoor om particuliere beveiligers onder meer de mogelijkheid te bieden een winkeldief aan te houden, te boeien en vast te houden tot de politie is gearriveerd.

Voetbalwedstrijden

De branchewoordvoerder is vooral te spreken over Scandinavië, waar politie en beveiligers samen patrouilleren. Het beveiligen van voetbalwedstrijden en industrieterreinen hoort volgens Joustra niet tot de 'kerntaken' van de politie.

Het aantal particuliere beveiligers groeit al jaren. Momenteel zijn naar naast 53.000 politieagenten 32.000 beveiligers actief.