BRUSSEL - Vrijwel alle lidstaten van de Europese Unie hebben zich maandag gekeerd tegen een langer zwangerschapsverlof voor moeders en twee weken verlof voor vaders.

Nederland en andere landen uitten deels felle kritiek op het voorstel van het Europees Parlement.

Dat is van ingewijden vernomen tijdens een vergadering in Brussel van minister Henk Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met zijn Europese collega's.

De verlenging van het betaalde verlof zou te duur zijn voor overheden en het bedrijfsleven, vooral in deze tijd van bezuinigingen. Nederland, met zijn huidige regeling van zestien weken verlof, noemt de verwachte extra kosten van ruim een half miljard euro onacceptabel.

Jonge vrouwen

Ook vrezen enkele landen dat werkgevers minder geneigd zullen zijn jonge vrouwen in dienst te nemen. Zij vinden het huidige Europese minimum van veertien weken voldoende.

Acht landen, waaronder Groot-Brittannië, Zweden, Denemarken en Nederland, vragen nu om een bezinningsperiode waarin alles nog eens goed op een rijtje wordt gezet.

Met hun voorstel in oktober gingen de parlementariërs verder dan de Europese Commissie, die achttien weken moederschapsverlof wil. Het parlement noemde het langere zwangerschapsverlof baanbrekend voor de gelijkheid tussen man en vrouw. Ook zou het veel beter zijn voor de baby.