LONDEN - Wolfgang Schäuble is momenteel de beste minister van Financiën van Europa. Dat vindt de zakenkrant Financial Times, die de Duitse minister maandag op nummer één zette bij zijn jaarlijkse uitverkiezing. Jan Kees de Jager eindigde op de elfde plaats.

De Britse krant looft Schäuble voor het onverwacht sterke herstel van de Duitse economie. Met omvangrijke stimuleringen zorgde hij ervoor dat de werkloosheid dit jaar al stevig is gedaald.

Daarnaast maakte de 68-jarige Duitser een duidelijk plan voor het terugdringen van het overheidstekort, aldus de jury van economen die de ranglijst samenstelde.

Vorige maand ontstond nog twijfel over Schäuble's functioneren nadat hij zijn woordvoerder tijdens een persconferentie publiekelijk de oren had gewassen. Die nam vervolgens ontslag. In de media doken speculaties op dat bondskanselier Angela Merkel denkt over een toekomst zonder Schäuble als minister van Financiën.

Papaconstantinou

Waar de Spaanse minister Elena Salgado en haar Ierse collega Brian Lenihan helemaal onderaan de lijst staan, bereikte de Griek George Papaconstantinou nog de achtste plek.

Hij wordt geroemd voor de aanpak van de crisis in zijn land en wordt bestempeld als de beste politicus van de negentien beoordeelde ministers.

Hoogvliegers

Jan-Kees de Jager moet genoegen met een plaats in de middenmoot. Dankzij de sterke positie van Nederland op de financiële markten scoort hij hoog op het onderdeel 'geloofwaardigheid'. Op het politieke deel van de ranglijst moet hij echter dertien collega's voor laten gaan.

Andere hoogvliegers op de lijst zijn Jacek Rostowski uit Polen, het enige EU-land dat geen economische recessie doormaakte, op nummer twee en de Française Christine Lagarde op drie. De top vijf bestaat verder uit de Zweed Anders Borg en de Fin Jyrki Katainen.