AMSTERDAM - Continental Airlines, het luchtvaartconsortium EADS en een individuele onderhoudsmonteur zijn schuldig aan de dood van 113 mensen die omkwamen bij de ramp met een Concorde, in 2000 vlakbij Parijs.

Dat heeft een rechtbank in Pontoise maandag gevonnist, zo melden Franse media. Een Concorde, die net was opgestegen van het Parijse vliegveld Charles de Gaulle, stortte op 25 juli 2000 kort na vertrek neer op een hotel in de Parijse voorstad Gonesse.

Alle 109 inzittenden kwamen om het leven, evenals vier personen op de grond. De meeste slachtoffers waren Duitsers, die vanuit hun eindbestemming New York een cruise zouden maken.

Kerosinelek

De ramp ontstond nadat bij vertrek een metalen strip van een toestel van Continental was afgebroken op de landingsbaan. Dat veroorzaakte bij de Concorde een klapband en een kerosinelek, waardoor het toestel in brand vloog en neerstortte op een hotel.

Volgens de rechtbank is sprake van dood door schuld. Het onderhoud van het toestel was onvoldoende, volgens het oordeel.

Boetes

Continental moet een boete betalen van 200.000 euro. Een onderhoudsmonteur werd veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van vijftien maanden. Het Europese luchtvaartconsortium EADS is volgens de rechter civielrechtelijk aansprakelijk, en moet schadevergoedingen betalen aan de nabestaanden.

Na de ramp werd de Concorde, het eerste supersonische passagierstoestel, buiten gebruik gesteld.