DEN HAAG - De handel in goud en zilver is sinds 2008 fors toegenomen. De gestegen waarde van de internationale goud- en zilverhandel is vooral het gevolg van de sterk gestegen prijzen.

Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De gemiddelde invoerprijs van goud lag in de eerste acht maanden van dit jaar op ruim 29 euro per gram. Dat is ruim 30 procent hoger dan in 2009. De uitvoerprijs van goud steeg met ongeveer 30 procent van 22 naar 29 euro per gram.

Zilver

De uitvoerprijs van een gram zilver steeg van 2008 op 2009 met 40 procent. Van 2009 op 2010 daalde de uitvoerprijs echter weer met 21 procent. Een gram goud was dit jaar 48 keer zo duur als een gram zilver.

De goud- en zilverprijs is gestegen doordat het kopen van goud en zilver wordt gezien als een veilige belegging in tijden van een zwakke dollar, toenemende inflatiedruk en toegenomen risico's in de financiële sector.

De handel in goud en zilver vanuit Nederland vond vooral plaats met landen in West-Europa. Het meeste goud werd ingevoerd vanuit Duitsland (91 procent). Ook het zilver was voornamelijk afkomstig uit West-Europa en dan met name uit Duitsland (68 procent).