LONDEN - De Europese Unie zou een agentschap moeten opzetten dat de uitgifte van Europese obligaties gaat verzorgen.

Hiertoe riep de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker samen met de Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti maandag op in de Britse krant Financial Times.

De landen van de Europese Unie zouden minstens de helft van hun behoefte aan staatsleningen via het nieuwe agentschap moeten financieren. De andere helft zouden ze, zoals ze nu voor 100 procent doen, zelf kunnen lenen.

Maximaal

Volgens Juncker zou het agentschap tot maximaal 40 procent van de omvang van de Europese economie leningen moeten kunnen uitgeven. Dit zou neerkomen op een bedrag van bijna 5 biljoen euro.

Juncker wordt wel Mr. euro genoemd omdat hij de voorzitter is van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden.

Oplossing

Juncker en Tremonti zien in het plan een oplossing voor de huidige schuldencrisis in de eurozone. Landen die worden uitgesloten van toegang tot de kapitaalmarkt, zouden zich tijdelijk via het Europese agentschap kunnen financieren.

Een situatie zoals dit jaar met Griekenland en Ierland is gebeurd, zou zo voorkomen kunnen worden. Verder ontstaat op deze manier een grote markt voor Europese staatsobligaties die vergelijkbaar is met de markt voor Amerikaanse staatspapier.

Rabobank

Ideeën voor Europese obligaties bestaan al langer. Rabobank formuleerde bijna twee jaar geleden een voorstel voor centrale uitgifte van leningen van eurolanden. De rente die landen betalen, zou dan afhankelijk moeten worden van hun financiële positie.

Opvallend is dat Rabobank toen al wees op het gevaar van de huidige situatie. De verschillen in rente op staatsleningen van eurolanden zou kunnen oplopen met als mogelijk gevolg het uiteenvallen van de euro.

De rente op leningen van de zwakke broeders van de eurozone is dit jaar opgelopen en er wordt sinds een maand driftig gespeculeerd over het einde van de euro.

Duitsland

Overigens voelt Duitsland, de grootste EU-lidstaat, niets voor Europese obligaties. Ook Nederland heeft zich eerder al tegen het idee uitgesproken.

Voor landen die een goede reputatie hebben op de financiële markten en dus relatief goedkoop geld kunnen lenen, zoals Duitsland en Nederland, zijn euro-obligaties niet gunstig.