AMSTERDAM – De euro zal zijn slechte prestaties van dit jaar mogelijk volgend jaar voortzetten. De schuldencrisis blijft de munt voorlopig parten spelen, zo voorspellen deskundigen tegenover persbureau Bloomberg.

Standard Chartered verwacht dat de koers van de euro halverwege 2011 gedaald zal zijn tot 1,20 dollar. De munt is nu nog 1,33 dollar waard. Westpac Banking Corp voorziet een verzwakking op de korte termijn, terwijl Wells Fargo & Co zijn verwachtingen voor de munt vorige week heeft teruggeschroefd.

Vorige week boekte de euro voor het eerst sinds tijden weer vooruitgang tegenover de dollar. Maar de toenemende bezorgdheid over hulpbehoevende eurolanden zullen er waarschijnlijk voor zorgen dat die opleving van korte duur is.

Problemen

“De problemen waarmee Ierland, Portugal, Spanje en andere landen te maken hebben, zullen voortgezet worden”, aldus aan econoom van Standard Chartered. “Het fundamentele probleem is dat die landen relatief hoge schulden hebben en hoge begrotingstekorten, maar geen eigen munteenheid. Hierdoor kunnen ze de rente niet verlagen.”

Een maand geleden bereikte de euro nog een stand van 1,4282 dollar, het hoogste niveau sinds januari. Sinds die tijd gaat het bergafwaarts.