AMSTERDAM - KLM zet geen extra vluchten in vanuit Spanje. Alle passagiers van de luchtvaartmaatschappij zijn door overboekingsregelingen inmiddels naar hun plaats van bestemming gebracht. Dat stelde een woordvoerster zondag.

Het gaat daarbij om passagiers in Barcelona, Madrid en het Portugese Lissabon dat ook last had van de wilde staking van Spaanse luchtverkeersleiders. KLM annuleerde in Spanje zaterdag al zijn vluchten.

De woordvoerster van het bedrijf gaf aan dat er zo'n 1500 tot 2000 passagiers de dupe zijn geworden van de staking. De Duitse luchtvaarder Air Berlin maakte zondag bekend extra vluchten in te lassen om gestrande passagiers terug te halen.

TUI

Reisorganisatie TUI Nederland laat weten dat de reizigers die zaterdag in Spanje vast kwamen te zitten vanwege de staking van Spaanse luchtverkeersleiders, zondag nog terugkeren naar huis.

''Vanuit de Kaapverdische Eilanden vliegen ze vandaag nog terug, zij hebben een vertraging opgelopen van een dag'', aldus de woordvoerster die aangaf dat het 167 personen betrof. ''De vlucht vanuit Tenerife, waarbij het om 177 personen ging, is afgelopen nacht al geland'', zo gaf ze verder aan.

Spaanse vliegvelden

De situatie op de Spaanse vliegvelden is zondag nog niet normaal. Meer dan honderd vluchten werden geannuleerd, op de dag na de wilde staking van de verkeersleiders. Van de 296 verkeersleiders die zondagsdienst hadden, zijn er 286 op komen dagen.

Minister José Blanco van Publieke Werken zei zondag dat sinds het einde van de staking 162.000 mensen van en naar de Spaanse vliegvelden zijn vervoerd.

''Wij keren langzamerhand terug tot de normale situatie en het is nu de tijd om gerechtigheid te doen'', zei hij. Hij zei dat er een tuchtprocedure tegen 442 verkeersleiders is ingesteld. De uitgeroepen alarmtoestand zal nog twee weken duren.