AMSTERDAM - Het Spaanse luchtruim is weer helemaal open. Dit heeft de Spaanse minister van Verkeer, José Blanco, zaterdagmiddag gezegd. Zaterdagmiddag was ongeveer twee derde van de luchtverkeersleiders weer aan het werk gegaan.

Van de 159 luchtverkeersleiders die voor zaterdagmiddag op het rooster staan, zijn er 109 aan het werk, aldus een zegsman van AENA, de werkgever van de luchtverkeersleiders.

Het Spaanse luchtruim is zaterdag om 15.50 uur weer helemaal opengegaan. Wanneer de vluchten worden hervat, hangt mede af van de luchtvaartmaatschappijen. De Spaanse regering sprak eerder de verwachting uit, dat het verkeer binnen 24 à 48 uur weer normaal zal zijn.

Grote luchtvaartmaatschappijen als Air France, KLM en Thai Airways lieten zaterdag weten al hun vluchten naar Madrid te schrappen. Ook Iberia, Ryanair en Easyjet voerden geen enkele vlucht van en naar Spanje uit vanwege de wilde staking van luchtverkeersleiders. De maatregel van Iberia geldt voorlopig tot zondagochtend vijf uur.

Oproep

Door de staking is het hele Spaanse luchtruim feitelijk gesloten voor luchtverkeer. De Spaanse regering kondigde daarop de alarmtoestand af. Dat betekent dat de stakers onder het militair recht vallen. Als zij niet aan het werk gaan, kunnen zij tot een lange gevangenisstraf worden veroordeeld.

Iberia deed een oproep aan reizigers naar Spanje niet naar de luchthavens te komen en passagiers die al op vliegvelden zijn naar huis te gaan. Tevens dringt de luchtvaarder er bij klanten op aan vluchtinformatie online te volgen en niet te bellen om te voorkomen dat de telefoonlijnen overbelast raken.

Ook prijsvechters als Ryanair en easyJet laten hun vluchten op Spanje niet doorgaan. Ryanair komt zaterdagavond op zijn website met een update van de situatie.

Schiphol

Reizigers die zaterdag vanaf Schiphol moeten vliegen, moeten vanwege de sneeuw en de staking rekening houden met vertraging of annuleringen, zo zei een woordvoerster zaterdag.

Zaterdagochtend liepen verscheidene vluchten vanaf Schiphol vertraging op doordat het in andere Europese landen flink sneeuwde. Op luchthavens in landen als Engeland en Duitsland is daardoor maar beperkt vliegverkeer mogelijk.

Later op de ochtend begon het ook op Schiphol zelf te sneeuwen. De luchthaven zet sneeuwschuivers in om de start- en landingsbanen sneeuwvrij te houden. Daardoor kunnen er wel minder vliegtuigen per uur vertrekken en lopen sommige vluchten vertraging op.