AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) koopt vrijdag opnieuw staatsobligaties van Ierland en Portugal op. Dat stellen analisten tegenover Bloomberg.

Met het opkopen van staatsobligaties van de onder een grote schuldenlast gebukt gaande landen wil de ECB de kosten voor Portugal en Ierland om geld te lenen verlagen.

De ECB sloeg donderdag ook al Iers en Portugees schuldpapier in. De bank koopt gemiddeld voor een bedrag van tussen de 700 miljoen en een miljard euro aan staatsobligaties per week op, maar heeft het tempo volgens handelaren de laatste dagen opgevoerd.

Grieks

Volgens analisten zou de bank nu wel eens af kunnen koersen op een bedrag van drieënhalf tot vijf miljard euro aan schuldpapier in drie dagen tijd. Hoewel Portugese en Ierse obligaties de hoofdmoot vormen, slaat de bank ook Grieks waardepapier in.

De ECB zal de aankopen van staatsschulden mogelijk verder opvoeren om de schuldencrisis af te zwakken, zo stelt een econoom van Goldman Sachs tegenover het persbureau.

ECB-voorzitter Trichet zei vrijdag in een interview met een Franse radiozender dat de euro geloofwaardig is en dat de munteenheid niet in een crisis verkeert.

Flexibiliteit

Verder verklaart de ECB-president vrijdag dat Eurolanden flexibeler moeten zijn in hun reactie op de schuldencrisis, zo schrijft de Britse zakenkrant Financial Times. Trichet hint hiermee op een vergroting van het steunfonds voor noodlijdende EU-landen die problemen hebben met hun schulden.

Het wordt tijd dat overheden daadkracht tonen zegt de ECB-voorzitter. “Wij zijn verantwoordelijk voor de ‘M’ in de EMU (de Economische en Monetaire unie), zij zijn verantwoordelijk voor de ‘E’.

Marktkenners speculeerden al eerder dat er te weinig voorzieningen zijn in het steunfonds van de EU om ook Portugal en Spanje te helpen als dit nodig is.

Economische hervormingen

Trichet oppert ook dat landen economische hervormingen moeten doorvoeren zodat er meer potentiële groei komt dan dat er nu is. Hij noemt Duitsland als een voorbeeld voor andere landen.

“Wanneer je structurele hervormingen doorvoert en wanneer je denkt aan de competitiviteit van je arbeidskosten per product, dan kun je vooruitgang boeken”, aldus Trichet.