AMSTELVEEN - Bram Gräber, de huidige directeur van KLM Nederland, wordt per direct de nieuwe topman van KLM-dochter Transavia. Dat heeft KLM vrijdag aan het ANP laten weten.

Gräber moet orde op zaken stellen bij Transavia. De maatschappij dook dit jaar voor het eerst in decennia in de verliezen. Transavia moet nadrukkelijker een dochter van KLM worden, met alle voordelen vandien.

Gräber stelt dat Transavia alle ingrediënten heeft om succesvol te zijn, maar dat er wel ''werk aan de winkel is''. Volgens Gräber moeten de kosten en de prijzen omlaag. ''Daar zijn al initiatieven voor gestart; daar moeten we nu volop mee verder.'' Gräber weigert het woord reorganisatie in de mond te nemen. ''Daar herken ik me niet in.''

Samenwerkingsvoordelen

De nieuwe topman van Transavia, die de vorige week aan de kant gezette Michiel Meijer opvolgt, wil vooral kijken hoe de zaken binnen Transavia ''slimmer'' kunnen. ''We moeten meer samenwerkingsvoordelen zoeken binnen de groep.'' Gräber doelt hiermee op de KLM-groep.

Ook is er volgens Gräber geen sprake van dat Transavia net zoals Martinair wordt opgeslokt binnen de groep. ''Transavia is een dochter waar KLM trots op is. Als het werk wat moet gebeuren is gedaan, staan we er prima voor.'' Volgens Gräber is het de bedoeling dat Transavia volgend jaar alweer winstgevend is en hij wil daar dan graag nog een paar jaar getuige van zijn.