AMSTERDAM – De Europese Commissie wil dat 4G-netwerken, oftewel de vierde generatie van het mobiele netwerk, in 2013 algemeen beschikbaar zijn.

Dat schrijft eurocommissaris Neelie Kroes in een memo voorafgaand aan een bijeenkomst van de Europese Raad van ministers voor telecommunicatie.

4G is de opvolger van 3G, de huidige generatie van standaarden en technologie van mobiele telefoons.

Realistisch

“De commissie is ervan overtuigd dat het voorstel om 2013 als streefdatum vast te stellen noodzakelijk en realistisch is”, zo meldt Kroes. “We zullen landen die moeilijkheden ondervinden met de vooruitgang aansporen.” De eurocommissaris stelt dat er tot 2015 uitzonderingen gemaakt kunnen worden, als dat echt nodig is.

Het zogenoemde Radio Spectrum Policy Programme (RSPP) moet het onder meer mogelijk maken mensen in afgelegen gebieden van breedbandverbindingen te voorzien. RSPP moet ervoor zorgen dat er meer spectrum beschikbaar komt voor mobiel breedband.

Volgens de Digitale Agenda moet iedere Europeaan in 2013 toegang tot breedband hebben en in 2020 toegang tot ‘snel en ultrasnel breedband’.

Stockholm

De Zweedse hoofdstad Stockholm nam eind vorig jaar als eerste stad ter wereld een 4G-netwerk in gebruik. Het nieuwe netwerk zou tien keer sneller zijn dan de huidige versie.

Het huidige umts-netwerk volgde het gprs (2G)- en het gsm (1G)-netwerk op.