ZWOLLE - Klanten die bij een groot Zwols bedrijf kerstpakketten bestelden, kregen er en passant de mogelijkheid bij de fiscus op te lichten.

Schuttelaar Delicatessen Wijnen BV kreeg voor die service vrijdag door de economische politierechter in Zwolle een geldboete opgelegd.

De FIOD deed in 2009 een grote inval in een zaak waarin het Openbaar Ministerie een voorbeeld wilde stellen, aldus de officier van justitie vrijdag ter zitting. Voor bedrijven die hun werknemers verwennen met een kerstpakket, geldt een fiscaal gunstige regeling.

Door vele tientallen niet geleverde pakketten op verzoek van de klant op de factuur te vermelden, hoefden de bedrijven fors minder belasting te betalen. De politierechter legde het bedrijf een boete van 12.000 euro waarvan 6.000 euro voorwaardelijk op voor valsheid in geschrifte.

Opdrachtgevers

De straf viel lager uit dan de eis van de officier van justitie van 15.000 euro. Schuttelaar levert jaarlijks circa 25.000 pakketten aan bedrijven. Een factuur van de specialist in wijnen en delicatessen die werd gevonden bij een van de klanten, bleek verdacht.

Hierop startte de FIOD een onderzoek. Zo wilde bijvoorbeeld het bedrijf Brimos 92 pakketten maar stonden er 237 op de factuur. Het eindbedrag op de factuur bleef gelijk, maar elk pakket bleef hierdoor onder de waarde die de belastingdienst hanteerde om in aanmerking te komen voor de aantrekkelijke geschenkenregeling.

De bedrijven die Schuttelaar opdracht gaven de facturen te vervalsen, worden administratief vervolgd, zei de officier. ''Dit was de verkeerde service geleverd in strijd met de wet'', zei hij.