Elke week een overzicht van opmerkelijke innovaties en creatieve uitingen. Met deze week: Streetview in Earth, een van vorm veranderend scherm, inzoomen op streaming video en een opgepropte stadskaart.

In samenwerking met Idealize, het platform voor creatieve bedrijfsideeën

Google gaat navigeren makkelijker maken binnen haar dienst Google Earth. De internetgigant integreert Streetview in Earth, waardoor gebruikers eerst vanuit de ruimte de aarde kunnen zien en vervolgens kunnen inzoomen totdat navigeren door straten mogelijk is.

Ook kunnen internetters voortaan door straten met 3D-gebouwen, die beschikbaar zijn in Google Earth, navigeren. Met de aanpassing grenst Google’s dienst steeds meer aan de werkelijkheid.

Van vorm veranderend aanraakscherm

Ook een innovatie van Microsoft kan ervoor gaan zorgen dat we voortaan met meer precisie kunnen navigeren, maar dan op een mobieltje.

Microsoft heeft een patent ingediend voor een touchscreen die van vorm kan veranderen. Hiermee wil het softwarebedrijf structuur op afbeeldingen voelbaar maken voor consumenten.

Het patent legt een bepaald type plastic voor, dat tijdelijk van vorm kan veranderen. Met dit idee gaat Microsoft verder dan de bestaande ‘tactiele’ technologie, dat alleen in staat is om drukverschillen te meten en dit om te zetten naar een commando van de gebruiker.

Inzoomen op streaming video

Een Japans bedrijf maakt het intussen op mobieltjes ook aangenamer om HD-video’s te bekijken.

TV kijken op een mobieltje is vanwege de schermgrootte in feite eigenlijk niet erg gebruiksvriendelijk. Maar KDDI maakt de bezigheid nu iets aangenamer met een inzoomtechniek, die het beeld vergroot en tegelijkertijd scherp houdt.

Eerste tests met het zoomsysteem laten zien hoe beeld in een video te vergroten is, zonder dat de kwaliteit van het beeld daarbij verloren gaat. Gebruikers kunnen zich bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd alleen op de keeper richten.

Stadskaarten in propjes

Waar Google online plattegronden met Earth en Streetview steeds makkelijker inzichtelijk maakt, wekken papieren stadskaarten vooral veel irritatie op. Ze zijn meestal te groot en bijna niet normaal op te vouwen. Een Italiaanse ontwerper bedacht er iets op: de stadskaart die je kan opproppen.

De Crumpled City Maps zijn stadskaarten gemaakt van een materiaal dat speciaal gemaakt is om te verkreuken.

Bij een papieren map slijten de vouwranden al snel, waardoor sommige informatie op de kaart niet meer te zien is. De kaarten van Emanuele Pizzolorusso blijven echter heel en zijn eenvoudig uit te vouwen.