PARIJS - De bezuinigingsmaatregelen in de eurolanden zullen niet leiden tot een recessie. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet vrijdag.

''Ik denk niet dat de bezuinigingen in de eurolanden tot een recessie leiden'', zei Trichet in een interview met de Franse radio. De ECB-president zei verder dat de euro geloofwaardig is en dat de Europese munteenheid niet in een crisis verkeert.

''We hebben te maken met financiële instabiliteit die het gevolg is van begrotingsproblemen in enkele Europese landen'', aldus Trichet.

Rente

De ECB besloot donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone te handhaven op het historisch lage niveau van 1 procent, waardoor banken voorlopig goedkoop geld kunnen lenen.

De steunmaatregel voor de banken is tijdens de financiële crisis ingesteld en wordt momenteel vooral gebruikt door banken in zwakkere eurolanden als Griekenland, Ierland en Portugal.

Trichet benadrukte dat de maatregel van tijdelijke aard is. In ieder geval tot het einde van het eerste kwartaal van 2011 blijft deze van kracht.