GENEVE - De driehonderd rijkste inwoners van Zwitserland zijn in 2010 nog rijker geworden.

Zij zagen hun gezamenlijke vermogen groeien met 21 miljard Zwitserse frank (16 miljard euro), ofwel 4 procent, dankzij investeringen in grondstoffen, vastgoed en kunst. Dat maakte het zakenblad Bilan donderdag bekend.

Ingvar Kamprad, oprichter van de Zweedse meubelketen Ikea, blijft de rijkste inwoner van Zwitserland. Volgens het zakenblad bedraagt Kamprads vermogen 35 tot 36 miljard frank. De families Hoffmann en Oeri, voor de helft eigenaar van farmagigant Roche, staan op de tweede plek. Hun vermogen wordt geschat op 13 tot 14 miljard frank.

Bilan publiceert jaarlijks een lijst van de driehonderd rijkste mensen die in Zwitserland wonen, Zwitsers en niet-Zwitsers. Die laatsten kiezen het land vaak vooral uit wegens de lage belastingen.

Het vermogen van de familie Brenninkmeijer, oprichter van C&A, is dit jaar volgens Bilan gegroeid met 2 miljard frank tot 12 à 13 miljard frank. In de groep rijkaards die hun bankrekening het hardst zagen groeien, zat tennisspeler Roger Federer met een spurt van 66,7 procent tot 200 à 300 miljoen.