AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) blijft banken in de eurozone in 2011 steunen, maar kondigt geen extra maatregelen aan. Dat blijkt donderdag uit een toelichting op het rentebesluit van president Jean-Claude Trichet.

Banken houden tot het einde van het eerste kwartaal van 2011 de kans om goedkoop geld te lenen. Ook gaat de ECB verder met de aankoop van staatsobligaties van eurolanden. Trichet gaf geen doelbedrag voor de aankopen die nog moeten volgen.

Trichet sprak in zijn toelichting op de besluiten echter niet van een uitbreiding. Vooraf werd op de financiële markten gespeculeerd dat de ECB het inkoopprogramma fors zou uitbreiden.

Sinds de ECB de onorthodoxe maatregel invoerde in mei heeft de centrale bank voor 67 miljard euro aan obligaties opgekocht.

Rentebesluit

De centralebankpresident maakt geen haast met terugdraaien van de maatregelen, maar benadrukt nog eens dat ze tijdelijk van aard zijn. "De niet-standaard maatregelen zullen eindigen zodra de situatie genormaliseerd is", zegt Trichet.

Eerder werd bekend dat de ECB zijn belangrijkste rentetarief handhaaft op 1 procent. De beslissing was conform de verwachting van economen.

De rente staat al sinds mei 2009 op hetzelfde historisch lage niveau.