ENSCHEDE - Luchthaven Twente moet mee in de vaart der volkeren en een volwaardige commerciële luchthaven worden. Het Rijk draagt woensdag de grond over aan de gemeente Enschede en de provincie Overijssel.

De Area Development Twente (ADT) gaat een exploitant voor de luchthaven zoeken, de aanbesteding begint in het eerste kwartaal van 2011.

ADT is een samenwerking van provincie en gemeente, waar beide voor 50 procent inzitten.

De bedoeling is dat Twente een regionale burgerluchthaven wordt voor vakantie- en zakelijk verkeer en vracht. Ook is er ruimte voor parkeerfaciliteiten en aan de luchtvaart gerelateerde bedrijven. De gemeente en de provincie betaalden 29,8 miljoen euro voor de grond.

Schatting

Schattingen over toekomstige passagiersaantallen lopen uiteen van tussen de 600.000 en 1,2 miljoen passagiers in 2030.

Voordat de daadwerkelijke aanbesteding begint worden eerst kaders vastgesteld voor onder andere veiligheid, hinder, milieu en werkgelegenheid. De gemeente Enschede, de provincie en het ministerie hebben het daarbij voor het zeggen.

Vervolgens wordt het project Europees aanbesteed. ''Daarbij kijken we of de partij financieel solide is, professioneel is en een goede reputatie heeft'', aldus Peter Kuenzli, directeur van ADT.

Partijen

Kuenzli hoopt dat er drie tot vijf serieuze partijen overblijven. In overleg met die partijen wordt dan het businessmodel uitgewerkt. ''De gemeente en provincie stellen vervolgens de definitieve gunningsvoorwaarden vast.''

Medio 2012 moet er dan een partij uitrollen, waarna het vergunningentraject kan worden afgerond. In 2014 zou dan weer gevlogen kunnen worden.

Schiphol

Luchthavenbedrijf Schiphol, dat al eigenaar is van de regionale vliegvelden Rotterdam The Hague Airport en Lelystad Airport en de meerderheid van de aandelen in Eindhoven Airport houdt, laat weten hiervoor niet in de markt te zijn.