ZOETERMEER - De Nederlandse industrie heeft in november voor de tweede achtereenvolgende maand meer orders ontvangen dan in de voorgaande maand. Dat heeft de Nederlandse vereniging van inkoopmanagers (Nevi) woensdag bekendgemaakt.

Zowel in het binnen- als het buitenland was er meer vraag naar in Nederland geproduceerde goederen dan in oktober, aldus de Nevi. De orders namen daardoor in het sterkste tempo van de afgelopen zeven maanden toe.

De inkoopmanagersindex voor de industrie nam afgelopen maand voor de veertiende achtereenvolgende keer toe, tot 56,5. De index waarmee de Nevi de activiteit in de industrie meet, stond in oktober op 55,4. De groei van de industriële productie was de sterkste sinds mei.

Personeel

De Nederlandse productiebedrijven hebben hun personeelsbestand in de afgelopen maand verder uitgebreid, zij het minder sterk dan in oktober. Door de sterke stijging van de grondstofprijzen zagen de bedrijven hun inkoopkosten sterk stijgen.

De meeste bedrijven hebben getracht deze kosten door te berekenen aan hun klanten, waardoor de verkoopprijzen voor de negende achtereenvolgende maand toenamen.