“Er is een kans van vijftig procent dat we over 25 jaar hebben ontdekt hoe we ons leven met dertig gezonde jaren kunnen verlengen”, zegt Dr. Aubrey de Grey, wetenschapdirecteur van de SENSE Foundation, een biomedische stichting die werkt aan verjonging.

Bekijk ook de mooiste foto's van TEDx 2010

Dr. Aubrey de Grey ziet ouderdom als iets wat bestreden moet worden. “Er gaan dagelijks 100.000 mensen dood, waarvan het leeuwendeel aan ouderdom en direct aan ouderdom gerelateerde ziektes. In de geïndustrialiseerde wereld is het doodsoorzaak nummer 1. Waarom zouden we ons daarbij willen neerleggen?”

Omdat we niet denken dat er iets tegen ouderdom te doen is, meent De Grey. Echter, volgens hem kan dat binnen afzienbare tijd wel degelijk. “Over 25 jaar hebben we het voor elkaar dat een gezond mens van middelbare leeftijd dertig jaar langer in volle gezondheid kan leven dan nu het geval zou zijn. De kans daarop is vijftig procent.”

Onderhoud

De Grey legt uit dat er in het wetenschappelijke denken over ouderdom twee heersende gedachten zijn: de ene legt de nadruk op het behandelen van de vele verschillende ziekten en defecten die bij ouderen optreden, de andere richt zich op het verouderingsproces zelf.

Hij is het niet eens met die tweedeling: “Het onderscheid tussen ouderdom en aan ouderdom gerelateerde ziekten is vals. Als we iets aan de ongemakken van ouderdom willen doen, moeten we wat aan zelf ouderdom doen.”

Reparatie

De manier waarop hij dat voor ogen heeft is door verschillende hoofdaspecten van ouderdom apart te benaderen en met regelmatige checkups bij mensen vast te stellen welk aspect ‘gerepareerd’ dient te worden.

Net zoals we bijvoorbeeld een auto functioneel houden met regelmatig onderhoud. “De mens is immers ook gewoon een machine. Een heel ingewikkelde machine, maar wel een machine.”

De mens als machine, van daaruit zitten we al snel op science fiction-niveau. Daarbij past De Grey’s voorspelling dat de eerste duizendjarige waarschijnlijk minder dan twintig jaar jonger (later geboren, red.) zal zijn de de eerste 150-jarige. Voor overpopulatie hoeven we volgens de wetenschapper niet bang te zijn.

“De wereld zal de komende decennia nog zoveel uitvindingen en ontwikkelingen kennen, die zullen de manier waarop we leven compleet veranderen. En dit zal er een van zijn.”

Naar de TEDx-special