AMSTERDAM – China heeft een handelsoverleg met Noorwegen permanent geschrapt. Dit verklaart Noorwegen dinsdag tegenover persbureau Reuters. Het handelsconflict tussen China en Noorwegen escaleert vooruitlopend op de ceremonie van de Nobelprijsuitreiking op 10 december.

“Ze hebben meer intern overleg nodig voordat we een nieuwe datum kunnen afspreken”, verklaart een Noorse onderhandelaar. Hij ontkent dat het afbreken van het handelsoverleg verband houdt met de ceremonie, maar deskundigen twijfelen niet over de oorzaak. De topontmoeting was gepland tussen Kerstmis en oud en nieuw.

“De Chinezen gaan nooit een topontmoeting houden met Noorwegen kort na de ceremonie”, aldus een deskundige. “De autoriteiten van Peking maakten het erg duidelijk dat de toekenning van de prijs een fout was en dat het de relaties zou beschadigen.”

Handelsakkoord

Noorwegen is de op vier na grootste olie-exporteur ter wereld. Het Scandinavische land en China proberen al twee jaar een handelsakkoord te sluiten. Dit akkoord zou als blauwdruk gebruikt kunnen worden voor een groter handelsovereenkomst tussen China en de EU.

Het Nobelprijscomité erkende in oktober de Nobelprijs voor de Vrede toe aan de Chinese dissident Liu Xiaobo. De Chinese regering verwijt de Noorse overheid de beslissing van het comité. Noorwegen beroept zich op het feit dat de leden van het comité onafhankelijk prijzen toekennen.