AMSTERDAM – De activiteiten van zonnevlekken wijzen erop dat er na 2013 een belangrijke crisis zal plaatsvinden. Dat beweert technisch analist en beursgoeroe Charles Nenner in een gesprek met de Amerikaanse zender CNBC.

Zonnevlekken zijn relatief donkere vlekken op het oppervlak van de zon en vormen een graadmeter voor de mate van activiteit van de zon.

Volgens Nenner hebben zonnevlekken een directe relatie met de activiteiten op de markten. Als er een hogere intensiteit van zonnevlekken waarneembaar is, bewegen de markten zich opwaarts, bij een lagere intensiteit geldt het tegenovergestelde. Dit zou komen doordat zonnevlekken de stemming van mensen beïnvloeden.

Activiteit

De financiële markten kabbelen voort tot en met 2013, maar zullen daarna gezien de activiteit van zonnevlekken “in een belangrijke crisis belanden”, aldus de Nederlandse analist.

Nenner raadt beleggers dan ook aan de zonnevlekken via de site van de NASA in de gaten te houden.

Charles Nenner staat bekend om zijn onconventionele uitspraken, maar wist wel de piek van de Dow Jones in 2007 juist te voorspellen. “Als je het nauwkeurig bestudeert, blijkt de mate van activiteit van zonnevlekken heel regelmatig te zijn”, aldus Nenner.