Dankzij nanotechnologie zal de gezondheidszorg een gelijksoortige revolutie in ontwikkelingslanden meemaken als de telefonie-industrie.

Dat voorspelt Dr. Anita Goel, Bestuursvoorzitter en wetenschappelijk directeur van Nanotechnologiebedrijf Nanobiosym, dinsdag tijdens TEDx in Amsterdam.

Volgens de gerenommeerde wetenschapster wordt GeneRADAR, een product van haar bedrijf, een van de middelen waarmee de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden eindelijk echt van de grond kan komen.

“De traditionele gezondheidszorg heeft een goede infrastructuur nodig met ziekenhuizen en veel hoogopgeleid personeel dat snel ter plaatse kan zijn. Door de gezondheidszorg mobiel te maken heb je veel minder dure infrastructuur nodig.”

Virus

GeneRADAR is een apparaatje dat door gebruik van nanotechnologie snel een diagnose kan stellen over door een (besmettelijk) virus veroorzaakte ziekte. De zieke kan de diagnose zelf stellen en heeft hiervoor dus geen professionele hulp nodig.

Het mobiele apparaat heeft het formaat van een iPod, waarmee hij toegankelijk wordt voor gebieden waar de infrastructuur niet voldoet.

Door versneld diagnose te stellen kunnen virusuitbraken, zoals in 2002 met het SARS-virus, vroeg in bedwang worden gehouden. Zo kunnen rampen worden voorkomen.

iPod

Het apparaat gebruitk nanotechnologie om snel tot een diagnose te komen. Nanobiosym heeft hiervoor een technologie ontdekt waarmee ze de nano-‘machines’, natuurlijke enzymen die continue ons DNA lezen en kopiëren, achteruit te laten werken, zodat het kopiëerproces verandert in een wisproces. Door dit toe te passen op een zieke kan snel worden vastgesteld op welke wijze een virus zich heeft gemanifesteerd.

Behalve voor ontwikkelingslanden wordt de technologie ook gebruikt door het leger en de gezondheidszorg in ‘ontwikkelde’ landen.

Dr. Anita Goel studeerde aan de Universiteit Harvard, waar Nobelprijs-winnaar Dudley R. Herschbach haar mentor was. Ze werd door het tijdschrift MIT’s Technology Review Magazine uitgeroepen tot een van de 35 belangrijkste innovators jonger dan 35 jaar. De Amerikaanse president Obama schakelde haar hulp in voor zijn innovatienotitie.

Volg TEDxAmsterdam op de special